Het kunstwerk De Romeinse Baadster wordt gerealiseerd op uitnodiging van stichting Erfgoed Gelderland en de gemeente Zevenaar in het kader van de Romeinse Limes in Nederland. Het kunstwerk staat op de zandpunt bij Herwen in recreatieplas de Byland. Dit grote meer is een zijarm van de Rijn op het punt waar in de Romeinse tijd de rivier de Rijn en de Waal zich splitsten. Op de oost oever van de Byland bevond zich indertijd een groot Romeins Castellum met de naam Carvium van waaruit men de oevers van beide rivieren bewaakten. De Rijn vormde in die tijd de noordgrens van het Romeinse rijk. Hoewel de Romeinen ervaren waterbouwkundigen waren, had men in vroeger tijden maar beperkte controle over de loop van de rivier. Het verdronken)dorpje Herwen dat op deze plek gelegen was werd in de loop van de tijd overspoeld door de meanderende rivier en werd opnieuw opgebouwd op een veilige plek achter de dijk.
De grote sculptuur De Romeinse Baadster is gevormd naar de klassieke romeinse beelden van badende waternimfen die in de mythologie een symbool zijn van- en leven geven aan meren en rivieren.De Romeinse Baadster is ongeveer 10 meter hoog en staat vanaf haar middel afgebeeld op het strand van de punt bij Herwen. In de zomer met laag water staat de Romeinse Baadster op de oever van het meer te midden van de badgasten die op het strandje verblijven. Als het water stijgt in het najaar zal de baadster steeds verder door het water omgeven worden.
Bij de hoogste stand van ongeveer 16m boven NAP steekt nog net haar hoofd boven water.
Ontwerp tekening van de Romeinse Baadster. De strengen van het haar volgen het verloop van de rivieren bij de Noordgrens van het Romeinse Rijk. Het kunstwerk heeft een hoogte van 10 mtr en een breedte van 6,35 mtr.
Het krullende haar van de Romeinse Baadster in het atelier.
De namen van de grote rivieren worden in de romeinse taal op de strengen van het haar geschreven.
Het kunstwerk is te groot om in zijn geheel over de weg vervoerd te worden en wordt in 5 delen op de wagen geladen en op locatie in elkaar gelast.
De plaatsing van de Romeinse Baadster op de betonnen fundering is nog een hele toer, omdat er geen kraanwagen ter plekke kan komen.
De Romeinse Baadster hoog en droog op het strand van de Byland in de bocht bij Herwen.
De Romeinse Baadster gaat na een lange droge zomer eindelijk te water in December. Op deze foto bij een waterstand van 10,5meter NAP staat de Romeinse Baadster ongeveer 1,5meter onder water. Bij de hoogste waterstand van de Rijn, zal het water tot aan haar lippen staan.