De waterzuiveringsinstallatie van de provincie Groningen te Delfzijl is de laatste van een aantal waarmee in de gehele provincie het huishoudelijk afvalwater gezuiverd wordt voordat dit in het oppervlaktewater terecht komt.
Voor het procedé’ van de waterzuivering wordt op een relatief eenvoudige – maar effectieve manier gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de natuur zelf biedt zonder dat dit gaat ten koste van diezelfde natuur. De mens gaat zo een succesvolle samenwerking aan met de natuur.
In de sculptuur wordt de centrale rol verbeeld die de mens inneemt bij zowel het vervuilen als het weer schoon maken van het water. Een grote schematisch vormgegeven mensfiguur staat bij de entree van het waterzuiveringsbedrijf .Tegen de sculptuur groeit een klimplant (altijd groene klimop) die de mensfiguur in de loop der jaren gedeeltelijk zal bedekken.
Hiermee wordt de symbiose van mens en natuur aangegeven en maakt duidelijk dat de mens ondanks z’n speciale positie toch ook zelf onderdeel uitmaakt van de natuur en hiermee een evenwicht moet zien te vinden. De grote verantwoordelijkheid die de mens draagt voor het water (waaruit hij zelf voor 80% bestaat) wordt uitgebeeld in de glasheldere kristal die de figuur draagt.
In de kristal zijn drie golvende neon-lijntjes aangebracht die om beurten aan en uit gaan. De neon-lijnen beginnen vanuit een zijde op te gloeien en het blauwe golvende licht stroomt dan door de gehele vorm waarna deze uit gaat en een andere aan springt.
De kristal lijkt zo gevuld met stromend water en tegelijkertijd verwijzen de golvende lijnen naar de meest zichtbare bacterie soort (spirocheten) die in de werkzame bacteriemassa aanwezig is.